Chlamydiascreening Rotterdamse jongeren van start


Op 22 april 2008 start het grote bevolkingsonderzoek naar chlamydia onder jongeren van 16 tot en met 29 jaar. Chlamydia is bij deze groep de meest voorkomende soa. De GGD Rotterdam-Rijnmond nodigt 125.000 jongeren per brief uit een chlamydiatest aan te vragen via www.chlamydiatest.nl.

Jongeren die met een inlogcode op www.chlamydiatest.nl een testpakketje hebben aangevraagd, krijgen dit in een blanco verpakking opgestuurd. Vrouwen nemen met een wattenstaafje zelf testmateriaal af uit de vagina. Mannen vangen urine op in een buisje. De jongeren sturen daarna het testpakketje gratis voor onderzoek naar een laboratorium. Binnen twee weken is de testuitslag bekend op www.chlamydiatest.nl. Met de persoonlijke inloggegevens kunnen deelnemers hun testuitslag opvragen. Deelnemers die chlamydia blijken te hebben, worden behandeld met een korte antibioticakuur. De gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Alleen met de persoonlijke inloggegevens kan de testuitslag worden opgevraagd. Niemand anders wordt van de testuitslag op de hoogte gebracht. De verwachting is dat de combinatie van internet en het zelf kunnen afnemen van een monster voor jongeren de drempel verlaagt om zich te laten testen op chlamydia.

Het belang van een chlamydiascreening

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening onder Nederlandse jongeren. Eerder onderzoek van Soa Aids Nederland en vier GGD?en in 2003 onder ruim 8.000 jongeren wees uit dat 2,3 procent van de seksueel actieve jongeren deze soa heeft. In stedelijke gebieden komt chlamydia beduidend meer voor. Daar heeft 3,2 procent van de jongeren deze soa. De helft van de mannen en 70 procent van de vrouwen merkt niet de chlamydia-infectie niet op. Chlamydia kan op de langere termijn bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijk zwangerschap en bij mannen kan de infectie een ontsteking aan de prostaat en bijbal veroorzaken. Screening is zinvol omdat chlamydia gemakkelijk kan worden behandeld, zodat complicaties worden voorkomen.

<<< terug naar voorpagina