1-1-2 reist met u mee

Uw vertrouwde alarmnummer werkt in heel Europa
Onbezorgd genieten, daar gaat het om tijdens de vakantie. Daarom bereiden we ons goed voor. De route uitgestippeld, de tickets klaar, alles ingepakt. Maar onderweg of op bestemming kan er altijd iets gebeuren met u, uw reisgenoten of iemand anders. Dan is het goed om te weten dat de meeste Europese landen één noodnummer hebben. Voor spoedeisende hulp belt u ook op vakantie 1-1-2.

De Europese Unie heeft bewerkstelligd dat u in de meeste EU-landen bij levensbedreigende situaties gewoon kunt bellen met 1-1-2. Zo hoeft u niet voor elk land dat u bezoekt een ander alarmnummer te onthouden als u direct hulp nodig heeft. Net als in Nederland is dit alarmnummer gratis en te bereiken vanaf vaste en mobiele telefoons. U hoeft geen ingewikkeld kengetal in te toetsen, maar direct 1-1-2. Dit geldt in de meeste EU-landen met uitzondering van Bulgarije.

Alleen voor situaties waarbij elke seconde telt
Het internationale alarmnummer 1-1-2 is alleen bestemd voor situaties waarbij elke seconde telt. U bent bijvoorbeeld getuige of slachtoffer van een ongeluk waarbij ernstige gewonden vallen. U betrapt een inbreker op heterdaad of ruikt een gaslucht op straat. Of u ziet een ernstig misdrijf plaatsvinden of wordt zelf bedreigd. In dit soort levensbedreigende of dringende situaties belt u 1-1-2 en vraagt u naar de desbetreffende hulpdienst: politie, brandweer of ambulance.

Meestal Engelstalige hulp
De 1-1-2 centralisten van populaire vakantielanden als Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje kunnen uw situatie heel goed in het Engels afhandelen. Ook de andere EU-landen krijgen de Engelse taal steeds beter onder de knie. Daarnaast spreken Spaanse medewerkers van de alarmcentrale vaak ook Duits of Frans en kunt u bij de 1-1-2 centrales in de grensgebieden van Duitsland en Spanje in de taal van de aangrenzende lidstaat terecht.

Andere noodnummers
Als u in Nederland niet-spoedeisende hulp van de politie nodig heeft, belt u 0900-8844. Denk aan een aanrijding met alleen blikschade of een gestolen camera. Ook in het buitenland zijn er, naast het alarmnummer 1-1-2, andere nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Kijk voordat u vertrekt welke overige noodnummers er in uw vakantieland gelden en sla deze alvast op in uw mobiele telefoon. Een handig overzicht vindt u op www.sos112.nl. Fijne reis en een veilige vakantie!

 

<<< terug naar voorpagina