Allemaal beestjes over ….. de wesp

 

 

‘t Is alsof de duvel ermee speelt. Op een zonnig terras geniet u van een ijsje of een andere verkoelende zoetigheid. En dan zijn ze er: wespen. Ze hebben een neus voor zoete stoffen. En in de zomer en nazomer kunt u bijna niet aan ze ontsnappen.

In het voorjaar bouwen de jonge wespenkoninginnen afzonderlijk hun nest. Dat doen ze op beschutte plaatsen. Op zolders en vlieringen, achter spouwmuren, onder dakpannen, in holle bomen of oude muizengaten, in machines, naden en kieren en soms zelfs in keukens. Deze nesten worden slechts één jaar bewoond.

Wespengif
In de directe omgeving van mens en dier kunnen wespen bijzonder hinderlijk zijn. Hoewel, wanneer ze zich op afgelegen plaatsen bevinden, kunnen het ook zeer nuttige dieren zijn. Zo ruimen ze andere insecten uit de weg. Een wespensteek is zeer pijnlijk en soms zelfs gevaarlijk. Vooral wanneer het slachtoffer in de mond gestoken wordt, of wanneer sprake is van overgevoeligheid voor het wespengif.

Favoriete plek
Net als de bij en de hommel verstopt de wesp zich graag in de spouwmuur van uw woning. Niet alleen is er genoeg ruimte, de wespen zijn er ook goed beschermd tegen natuurlijke vijanden. Ze komen de spouwmuur binnen via de zogenaamde open stootvoegen. Dit zijn voegen die moeten zorgen voor een goede ventilatie van de spouwmuur zodat u in uw woning geen vochtproblemen krijgt. Het is daarom ook niet mogelijk om deze openingen dicht te kitten of dicht te metselen. De oplossing: het roestvrijstalen bijenbekje.

Bijenbekje
Bijenbekjes kunnen tijdens het metselen in open stootvoegen worden geplaatst. Het mooiste resultaat wordt verkregen als de bijenbekjes vóór het voegen worden geplaatst. De voeger heeft dan geen last van de open stootvoeg en kan het rooster naadloos opsluiten. Maar ze kunnen net zo gemakkelijk na het voegen geplaatst worden. De voegvakjes zorgen voor de aansluiting en voorkomen het ontstaan van een ongewenste opening. Bijenbekjes zijn dus ook te plaatsen in bestaande woningen en gebouwen. Zelfs (scheve) voegen met handvormstenen vormen geen enkel probleem.

Overlast te lijf
Is het te laat en hebben de wespen zich al in uw naaste omgeving ‘genesteld’, sluit dan nooit de uitgang(en) van het nest af. Wespen zoeken dan een andere uitgang en niet zelden doen ze dat binnenshuis. Om van de overlast van wespen (en andere vliegende insecten) af te komen, schakelt u bij voorkeur een professioneel plaagdierbestrijder in. Deze is lid van de Nederlandse Vereniging voor Plaagdiermanagement Bedrijven. Dankzij de landelijke dekking van deze organisatie is er altijd wel een NVPB-lid bij u in de buurt om u van de overlast af te helpen.

Wanneer sprake is van wespenoverlast, zal een plaagdierbestrijder eerst uw woning aan de binnen- en buitenzijde grondig onderzoeken. Bestrijding vindt vervolgens plaats door het bespuiten van de nestingang(en) met een poeder. Dit gebeurt bij voorkeur in de avondschemering, wanneer alle wespen zich in het nest bevinden. Voordeel van deze methode is dat in- en uitvliegende wespen met het poeder in aanraking komen en, wanneer zij het nest binnenvliegen, met dit poeder ook de koningin en de larven doden.
J.K.

 

 

<<< terug naar voorpagina