Hoogvliet geeft bestuur weg

 

 

Hoogvlieter koos voor minder zelfstandigheid en opheffing Deelgemeente

De gemeentelijke verkiezingen vorige week woensdag 3 maart kwam voor Hoogvliet hard aan. Mede door de opsplitsing van de grootste partij in Hoogvliet, het IBP, ontstonden er mogelijkheden voor de in Hoogvliet nieuwe partij Leefbaar Rotterdam. Leefbaar Rotterdam heeft als doelstelling de deelgemeenten op te heffen, dus op termijn zullen er veel dingen veranderen.

Verslagen keken de lijsttrekkers van de gevestigde partijen naar het grote scherm waarop de uitslagen werden bijgehouden. Een mistroostige Hans Elemans, een nestor van het IBP en voorstander van verzelfstandiging van Hoogvliet, kon zijn gevoelens mooi in bedwang houden maar wie hem beter kent zag zijn boosheid en verdriet. Een huilende IBP vertegenwoordigster toonde haar boosheid in de richting van Nieuw Hoogvliet; ‘hij is jarenlang mijn vriend geweest en nu maakt hij alles kapot’, hierbij wijzend op de lijsttrekker van voornoemde partij. Samenvattend kan men stellen dat er tussen de partijen hier en daar wat wrevel is geweest waardoor een derde met het bekende bot heen kon gaan.

Wat nu?
Hoe het nu verder zal gaan kan nog niet voorspelt worden, er zijn vele coalitiemogelijkheden, veel zal afhangen van in hoeverre de partijen elkaar kunnen vinden of hervinden. Vast staat dat de taak van Leefbaar Rotterdam is om Hoogvliet politiek uit te hollen om zo uiteindelijk het bestuur helemaal aan de Coolsingel te geven. Dat kan voor Hoogvliet vele nadelige gevolgen hebben, alle regels en wetten van Rotterdam zullen dan ook in Hoogvliet van toepassing worden. Hierbij valt te denken aan ondermeer betaald parkeren, geen zeggenschap over buitenruimte, men moet voor elk wissewasje naar de Coolsingel en de Stadsvernieuwing zal in het slop raken waardoor de woonvoorzieningen teruglopen.

‘Hoewel het nog lang zover niet is zal politiek Hoogvliet moeten gaan waken over deze mogelijke teruggang’, aldus een van de aanwezigen, wiens naam op zijn verzoek niet vermeld wordt.

De uitslag
IBP en Leefbaar Rotterdam werden de grootste partijen, met ieder 5 zetels, de PVDA volgde verrassend met 4. De afsplitsing van het IBP, Nieuw Hoogvliet, kreeg ruim 11% van de stemmen en haalde daarmee 2 zetels binnen, evenals het CDA. Hoewel het er even somber uitzag voor de VVD kreeg deze partij toch weer hun enige zetel terug. De LSD, aanvankelijk heel positief ingeschat, bleek het niet te halen, met 3,09 % van de stemmen konden zij geen zetel behalen. De opkomst in Hoogvliet was 42,62 %. In 2006 was de opkomst wat hoger, 55%. 42% is niet echt hoog, het geeft min of meer aan dat de inwoners zich minder betrokken voelen bij de politieke ontwikkelingen in hun woonplaats.


Bewuste keuze?
Niet zelden kleurt men het stemvakje rood zonder te weten wat het programma van de betreffende partijen is. Dat bleek uit een snelle vraag aan een tiental aanwezigen op de verkiezingsavond en daags daarvoor aan willekeurige inwoners van Hoogvliet. Vaak bleken de ouderen redelijk op de hoogte te zijn van de handel en wandel van hun partij, bij veel jongeren bleek dat een stuk minder. Vaak stemde men op een partij omdat ‘anderen’ dat ook deden en aangaven dat dat de beste was, zonder echte onderbouwing. Toch bleken op de verkiezingsavond de meeste aanwezigen heel politiek bewust te zijn, men weet hoe het werkt en brachten heel doordacht hun stem uit.

Hoe het nieuwe bestuur er in Hoogvliet uit zal gaan zien weet nog niemand, vast staat dat er een behoorlijke inbreng van Leefbaar Rotterdam zal zijn, een partij die best het compliment mag krijgen dat ze goed campagne hebben gevoerd en waarvan we moeten afwachten wat hun werkelijke inbreng zal worden.

Tekst: Jan Koopmans
 

 

 

<<< terug naar voorpagina

 











Free Web Counters
Cheap Notebooks