‘Heijplaat in verzet’

 

Op 5 mei 2010 is het exact 65 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Duitse bezetting van Nederland. Daarmee wordt de oorlog met pensioen gestuurd. Het Rotterdamse tuindorp Heijplaat speelde in de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol, groter dan velen weten. Het verhaal van Heijplaat is opgetekend in "Heijplaat in verzet". Het eerste exemplaar werd maandag 26 april overhandigd aan oud-minister Ronald Plasterk in aanwezigheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Heijplaat vormde als het ware de "tribune" van vele oorlogshandelingen. Over de Heijplaat in oorlogstijd, het door Arie den Toom geleidde verzet, het laten zinken vanuit de Heijplaat van de Westerdam, de rol van directie en arbeiders van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM), de Quarantaine Inrichting en het bombardement op Vliegveld Waalhaven is 'gesnipperd' geschreven en opgenomen in de boeken van vele befaamde geschiedschrijvers. Maar nimmer is de geschiedenis en de betekenis van de Heijplaatse gemeenschap verzameld en beschreven als in het door uitgeverij VerLoren uit te brengen boek ´Heijplaat in verzet´.

Het eerste exemplaar van 'Heijplaat in verzet' wordt uitgereikt aan Ronald Plasterk. Zijn vader en oom waren voor het uitbreken van de 2e Wereldoorlog enkele maanden op de Heijplaat geïnterneerd in een opvangkamp voor Joodse vluchtelingen. Daardoor hebben zij de verschrikkingen van de Holocaust weten te ontlopen. Plasterk vertelt hier zelf over in het naslagwerk van de auteurs Jean-Philippe van der Zwaluw en Joop van der Hor. Zij werden geassisteerd door Eddy van Driel, Joop Schreuder, Rob Lampen e.v.a. Dit gezelschap is 18 maanden bezig geweest met research en het voeren van gesprekken en interviews. Het 408 pagina's tellende boek is voorzien van authentiek foto- en beeldmateriaal van situaties en documenten afkomstig uit officiële en persoonlijke archieven.

Het boek maakt deel uit van het project Jonge Vrede en is bedoeld om een brug te slaan tussen de oude generaties die de oorlog hebben meegemaakt en de jongere generaties die de oorlog alleen van horen zeggen kennen. Naast het boek verschijnt maandag ook een speciale krant met bijdragen van de jeugd van de Klaver die onder het motto: 'Tieners van Nu interviewen Tieners van Toen' als jonge journalisten op pad zijn gegaan en hun artikelen in de 'Heijplaatse Courant' publiceren. Tevens adopteren de leerlingen het enige oorlogs/verzets en binnenkort vredesmonument van deze Rotterdamse wijk.

 

<<< terug naar voorpagina

 











Free Web Counters
Cheap Notebooks