Daar zit al 100 jaar muziek in!

 

Door Eendracht Sterk, muziekvereniging D.E.S. viert haar honderdjarige bestaan, van fanfare tot harmonieorkest met allure

Spectaculaire optredens markeren 100 jaar muzikale ontwikkeling en enthousiasme. Zo kan men het grootse jubileum- en nieuwjaarsconcert van de oudste muziekvereniging van Hoogvliet wel noemen.
Het was rond april 1911 toen C.A. van der Star, George Onderlinden, Isaac van Kralingen, P. Verheij, Bas van Luik, H. Vermaat, Willem den Ouden, C. van den Engel, Klaas Spruit en C. van Zanten de vereniging ‘Soli Deo Gloria’ oprichtten. Een heuse fanfare brachten deze tien muzikale jongens tot leven en later werd dat ‘Door Eendracht Sterk’, die tot op dit moment een begrip is op het gebied van de harmonieorkesten.
Natuurlijk moest er geld komen, want er waren instrumenten nodig en er kwam heel wat kijken bij de fanfare. Er werden dertig ‘aandelen’ van tien gulden verkocht om aan een startkapitaal te komen. Met dit bedrag, dat uiteindelijk 363 gulden werd, konden de eerste instrumenten worden aangeschaft. En zo begon Soli Deo Gloria honderd jaar geleden met de toen nog wankele schreden in de muziek. In 1911 werd het eerste optreden gehouden, dit onder de bezielende leiding van de uit Pernis afkomstige dirigent A. Baldé en in samenwerking met een mannenkoor. De mars Sanssouci was het eerste wat men ten gehore bracht, gevolgd door het Wilhelmus.


Den Arend

De eerste dirigent, A. Baldé, kreeg het erg druk met allerlei werkzaamheden en kon niet langer zijn dirigentschap bij de fanfare er bij doen. In een historisch belangrijke aanbeveling voor zijn opvolger gebruikte hij de volgende aanbevelingswoorden: ‘Ik heb een veel belovend jongmens onder mijn hoede, een zekere A. den Arend. Hij is nog wel nauwelijks zeventien jaar, maar ondanks dat geloof ik dat hij uit het echte dirigentenhout gesneden is.’
En zo kwam in 1920 Arie den Arend bij Soli Deo Gloria terecht en hij groeide uit tot het belangrijkste D.E.S.- figuur in de honderdjarige geschiedenis. Vaak werd hij gewoon ‘den Arend’ genoemd, niks geen meneer, het was een man van weinig woorden, die op een hoge kruk achter de houten lessenaar met zijn wat dikke dirigeerstok, het orkest feilloos begeleidde.

Cees Cramer

Uiteindelijk nam Jaap Koppenol het stokje over en heeft tot 1981 zijn taak als dirigent uitgevoerd, daarna kwam Cees Cramer in beeld. Toen bestond ook nog de drumband en er was zelfs nog een majorette afdeling. In 1974 had Cees al een keer ingevallen en waarschijnlijk was dat de reden dat hij werd aangezocht om de nobele taak van dirigent op te pakken. Repeteren deed men toen in de Dorpskerk aan de Achterweg, daarvoor werd dat gedaan in het houten schoolgebouwtje aan de Mosoelstraat. In 1985 vertrok Cees weer, maar kwam voor de tweede keer als dirigent terug in 1994, bestuurslid Tjeerd de Groot benaderde hem toen en Cees pakte het stokje weer op.

Frank Hendriks de huidige dirigent

Frank Hendriks is geboren en getogen in het Westland (Honselersdijk). Hij is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag op hobo en HaFaBra directie bij Alex Schillings. Zowel tijdens als na zijn studie volgde hij vele master­classes bij o.a. Eugene Corparon en Jan Cober (directie) Pauline Oostenrijk, Bart Schneemann en Maurice Bourgue (hobo). Sinds 2004 is Frank verbonden als dirigent aan de Maaslandse Harmonie en Muziekvereniging Animato. Sinds 2008 is hij als artistiek leider verbonden aan Thalia Theaterproductions, waarmee hij in november 2008 de musical 'Jekyll & Hyde' heeft uitgevoerd. Sinds september 2009 is Frank als dirigent aangesteld bij 'Door Eendracht Sterk' te Hoogvliet. Frank is solo-hoboist bij het Orkest van de Nederlandse Douane sinds 2005. Als remplacent heeft hij in vele orkesten gespeeld, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Nederlands Bach Ensemble, Marinierskapel der Koninklijke Marine, K.M.K UWF, Luchtmacht Kapel, en diverse (symfonie / harmonie orkesten in Nederland. Als solist verzorgde hij verschillende optredens met diverse (symfonie / harmonie) orkesten in binnen- en buitenland. Als docent (theorie en praktijk) is Frank verbonden geweest aan verschillende muziekscholen, momenteel is hij werkzaam voor de Stichting Regionaal Muziek Onderwijs. Frank is actief in kamermuziek in diverse ensembles, variërend in stijl en bezetting waaronder Blaaskwintet Hi-Five (1996-heden) en Erasmus Ensemble (2003-2004).

Opvallend

Bij D.E.S. valt iedereen op door z’n kwaliteiten, maar Janus Louwen was net weer een stukje opvallender. Sommige mensen beschouwden D.E.S. als familie, bij Janus was dat, mede door het huwelijk van zijn vader met de zus van de oprichter, nog eens extra duidelijk. De Christelijke Muziekvereniging Door Eendracht Sterk in Hoogvliet hoorde helemaal bij hem. Janus was voorzitter van de kerkraad, voorzitter van D.E.S., Hoogvlieter, muzikant en ook nog eens een echt verenigingsmens. Janus werd op zijn achtste al lid en is dat gebleven tot zijn overlijden in 1999. Janus heeft zich altijd volledig ingezet voor de vereniging, die hij gekscherend en liefkozend ook wel eens ‘Dertig Ellendige Stumpers’ noemde.

Maar stumpers zijn de leden van D.E.S. zeker niet, de geschiedenis leert ons dat eendracht wel degelijk sterk maakt want deze vereniging kan niet alleen bogen op een grote populariteit, ze zetten muziek neer van de allerhoogste kwaliteit. Het orkest bevat mensen die hun liefde voor de muziek omzetten in klankparels die gretig door het publiek worden geplukt. Ook hebben velen D.E.S. als springplank gebruikt om de muzikale wereld in te stappen, want met de kennis en het enthousiasme, die bij dit orkest altijd aanwezig is, kom je gemakkelijk verder.

Wapenfeiten

Kerstconcerten, nieuwjaarsconcerten en optredens bij festiviteiten, openingen, feesten en noem het maar op, zijn getuigen van de hoge kwaliteit van dit vermaarde orkest. Een mooie herinnering is ook het jubileumconcert bij het negentigjarig bestaan van D.E.S. Dat werd gevierd in het MFC waarbij Edwin Rutten gast was en samen met het orkest een mooi optreden neer zette. Ook het optreden in 1964 ter ere van de ingebruikname van de Antwoordkerk is een icoon aan de muzikale wand van D.E.S. Hoewel de muziekvereniging ooit een aantal andere disciplines binnen de gelederen uitoefende, zoals een boerenkapel, drumband en fanfare, is D.E.S. sinds vijftig jaar uitsluitend een harmonie orkest, maar dan wel een met grote klasse. Er zijn heel veel mooie anekdotes te vertellen over deze vereniging, daarom is men in de coulissen bezig om een mooi jubileumboek tot stand te brengen.
Door Eendracht Sterk is niet zomaar een orkest, het is een vereniging die nauw is verbonden met Hoogvliet dat samen met hen is verworden tot iets moois. Bij vele gebeurtenissen liep D.E.S. als rode draad mee in de muzikale evenementen of omlijstingen, want het orkest is behoorlijk universeel inzetbaar.

Concerten

Het bijna vijftig man/vrouw sterke orkest heeft het komend jaar weer aardig wat pijlen op de muzikale boog staan. Het eerste belangrijke optreden dit jaar is op zaterdag 15 januari in de Antwoordkerk aan de Kruisnetlaan. Daar zal het Nieuwjaarsconcert plaatsvinden, een concert dat elk jaar weer uitblinkt door de perfectie en oorstrelende klanken. Later, op 2 april zal het jubileumconcert plaatsvinden, inhoudelijk blijft het nog even een verrassing, maar u hoort dat vast tijdig. Maar voor het zo ver is gaan de D.E.S. leden nog even flink feesten op de Reünie en feestavond in de Flamingo op 26 maart.
Door Eendracht Sterk, een begrip in onze regio en zij groeiden op met die regio, een stukje geschiedenis dat niet uitwisbaar is en nooit mag worden vergeten. Natuurlijk bent u er ook op een van de fantastische concerten en wilt u nog meer weten, op de website van D.E.S. kunt u ook alle info vinden: www.deshoogvliet.nl.

Jan Koopmans
Fotografie: Aad van der Voorn en archief SHD

 

 

 

 

 

 

 

 

<<< terug naar voorpagina

 











Free Web Counters
Cheap Notebooks