Welkom bij de column van Jan Bontje!

© Jan Bontje 2001
Homepage
E-Mail Jan Bontje

APK 05-04-2002

Een goede vriend van mij wordt steeds gewaarschuwd door vrouw en kroost. 'Je eet te veel, je wordt te dik, je buik wordt zo rond als een tonnetje, je krijgt het nog eens aan je hart.' Hij kende hun treurzangen inmiddels van buiten maar wuifde alles weg onder het motto 'ik ben altijd gezond geweest en weet wat ik doe.' En hup, daar verdween het tweede toetje. Nu was daar de 'APK' waarbij hij zou worden doorgelicht. Een onderhuidse spanning maakte hem stijfjes, zodat zijn gelijkenis op Mr. Bean groteske vormen aannam. Hij vergat van de weeromstuit waar hij zijn flesje met urine had gelaten, bleef bijna met zijn voet achter het kabeltje van de gehoortest hangen, verstond de arts enkele keren niet of verkeerd en drukte te zacht op het knopje zodat de test opnieuw moest.

Zijn e.c.g. werd gemeten en hij maakte grapjes over 'de elektrische stoel'. De uitslag was goed. Bovendien woog hij tot zijn grote verrassing maar 89 kilo i.p.v. de gevreesde 95 of 98. Dat toetje mocht vanaf nu dus weer wat groter, dagdroomde hij al. Zijn hart bleek een oergezonde spier die nog een eeuw mee kon. Zijn longcapaciteit was door een heftige acute bronchitis weliswaar gehalveerd, maar als je dat verdisconteerde zat ook zijn luchthapperij goed.

Alleen aan zijn bloeddruk moest gesleuteld worden. De onderdruk was net ietsje te hoog. Wat minder zout en drop, minder vet en als het kan meer wandelen. Weg toetjesdroom, weg slagroomlikkebaarden, weg twee keer opscheppen… Maar goed, als dat alles was! Opgelucht haalde hij, piepend als een fietspomp, adem.
© Jan Bontje 2002Homepage E-Mail Jan Bontje


Eerder werk van Jan Bontje